Werk

Zonder diploma aan de slag

Na het eindexamen begint er een nieuw traject voor leerlingen. Maar niet bij iedereen is het zo dat een vervolgstudie de ideale stap is. Na de middelbare school bevinden leerlingen zich in de leeftijdscategorie van 16 tot 18 jaar. Indien je niet precies welke richting je op wil gaan, hoef je je nog niet bezorgd te maken. Het zit namelijk zo in elkaar dat zelfs met een MBO of HBO-diploma je op verschillende plekken aan de slag kunt gaan. De sectoren waar je niet echt een diploma hoeft te hebben zijn er namelijk heel veel. 

Horeca Sector

Zoals eerder aangegeven zijn er verschillende branches waarbinnen je ook zonder een diploma aan de slag kunt gaan. Dit komt meer om het feit dat een vriendelijk karakter boven een diploma gaat in de horeca sector. Daarnaast moet je ook onder enorme drukke omstandigheden kunnen werken. Een theoretische opleiding zal je deze vaardigheden bitter weinig kunnen bijbrengen. Enkele functies die je in de horecasector zal kunnen invullen zijn onder andere ober, barman, keukenhulp of bedienend personeel in een restaurant. 

Aan de slag in de verkoop

Indien je de horecasector niet ziet zitten, dan kun je kiezen voor een baan in de verkoop. Binnen de sales afdeling kunnen mensen aan de slag gaan zonder een opleiding. Wat je wel moet bezitten is een dosis overtuigingskracht. Maar die ervaring komt niet zonder te starten. Dus ook vanuit dat oogpunt is het geen probleem om aan de slag te gaan zonder een diploma in de verkoop. Daarnaast is het zeker ook goed als je beschikt over een vlotte babbel. Een van de functies die je kunt invullen is die van commercieel medewerker binnendienst. Zoals je zelf hebt kunnen merken, zijn er genoeg mogelijkheden om te werken zonder diploma.  

Een beroep met een cruciale omvang

We kennen ze allemaal en we kunnen ze in onze samenleving helemaal niet missen. Het gaat hier om vuilnismannen en -vrouwen. Dit is ook een goed voorbeeld van een beroep waar je geen afgeronde opleiding voor hoeft te hebben. Waar je je zeker op moet voorbereiden is dat onder alle weersomstandigheden bereid moet zijn om de handen uit de mouwen te steken. Als vuilnisman of vrouw kun je te werk gesteld worden bij de gemeente of bij bedrijven die zich hebben toegespitst op afvalverwerking. Indien je wilt dienen als chauffeur dan dien je wel in het bezit te zijn van een rijbewijs C of CE. Genoeg om te doen dus.

Geef een reactie