Algemeen

Kies voor groen: 3 tips voor duurzaam ondernemen

Ben je van plan om te starten met verantwoord ondernemen? Dan ben je zeker niet de enige. Menig ondernemer in Nederland heeft de wens om groener te werken. Vaak weten ze niet waar of hoe ze daarmee moeten beginnen om in ieder geval al een beetje te betekenen voor een betere wereld. In dit artikel vind je enkele eenvoudig toe te passen tips waarmee je binnen no time je bedrijfsvoering wat groener maakt. Denk bijvoorbeeld aan een groen contract omtrent energie zakelijk en het overstappen op zakelijke zonnepanelen. Lees je mee?

Stap over van grijze naar groene energie

De eerste stap is in veel gevallen het moeilijkst. Bij duurzaam ondernemen is dat gelukkig niet zo – al had je dat misschien wel gedacht. Een van de meest eenvoudige stappen binnen dit proces is namelijk het overstappen op groene zakelijke energie. Het maakt hierbij niet uit of je voor een grootzakelijk energiecontract of voor groene zakelijke energie zzp gaat. Feit is dat groene stroom beter is voor het milieu. Dat ligt voornamelijk aan de manier hoe deze vorm van energie wordt opgewekt in verhouding met grijze stroom. Bij de productie van grijze energie komt namelijk veel CO2 vrij. Zoals je misschien wel weet, is CO2 een schadelijk gas dat het milieu aantast. Kijken we naar de productie van groene stroom dan zien we dat daar veel minder CO2 bij vrij komt. Daarnaast is de energiebron van groene stroom veel duurzamer; groene energie wordt onder andere gehaald uit de zon, de wind en het water. Dat zijn bronnen die onuitputtelijk zijn. Energiebronnen van grijze energie zijn dat helaas niet.

Wek je eigen groene stroom op met zonnepanelen

In dit proces kun je ook nog een stapje verder gaan. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om je eigen verantwoorde zakelijke energie op te wekken? Dit doe je met behulp van zakelijke zonnepanelen die je laat installeren op het dak van je bedrijfspand. Wat interessant is om te zien is dat steeds meer mensen, zowel ondernemers als particulieren, kiezen voor zonnepanelen. Dit doen ze niet alleen om een steentje bij te dragen aan een betere wereld, maar ook omdat het flink wat geld scheelt. Met je eigen stroom opwekken vanuit de zon ben je namelijk uiteindelijk bijna niets meer kwijt aan de energierekening! Natuurlijk moet je hier wel eerst een (flinke) investering voor doen. Die investering heb je er met een beetje geluk na een aantal jaren uit – dit is afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Met zonnepanelen kun je alleen maar groene, dus verantwoorde, stroom opwekken. Een goed begin dus van een duurzame onderneming.

Kies voor tweedehands kantoormeubilair en refurb

Met groene energie ben je er natuurlijk nog niet. Er zijn talloze duurzame toepassingen die je binnen je bedrijf kunt toepassen om groener te ondernemen die wat ‘moeilijker’ zijn. Omdat je echter nog maar aan het begin staat van je groene bedrijfsproces is het goed om eenvoudig te beginnen. Kijk daarom eens naar de apparatuur binnen je bedrijf – de kans is groot dat je binnen nu en aanzienlijke tijd nieuwe laptops, smartphones of tablets nodig hebt. Door de jaren heen zijn er heel wat betrouwbare aanbieders van refurbished apparatuur in Nederland bijgekomen. Zij verkopen tweedehands apparatuur dat volledig is nagekeken en eventueel opgelapt. Het voordeel hiervan is dat je kiest voor een product dat gerecycled is én dat je daar minder geld voor betaalt. Wederom een handige win-winsituatie dus. Dat geldt ook voor andere benodigdheden binnen je kantoor. Heb je een nieuw bureau of een paar nieuwe archiefkasten nodig? Kijk dan eerst eens in het aanbod tweedehands kantoormeubilair. Er zijn ontzettend veel kwalitatieve meubels, spullen en accessoires voor op kantoor te koop die nog prima een tweede of derde ronde mee kunnen. Op die manier draag je bij aan een groenere wereld, omdat je kiest voor herbruikbare producten.

Geef een reactie